Behaalde doelen 2018

‘Van ontwikkelingshulp maar hulp bij ontwikkeling’

Stichting Creative Nepal, 2018

Het eerste jaar van Stichting Creative Nepal is een feit. Sinds Februari 2018 is de stichting opgericht met als doel de hulp bieden aan Nepalezen op gebied van gezondheidszorg, onderwijs, werk en wonen, in het bijzonder anders getalenteerde en vrouwen. Hierbij wordt geprobeerd om hulp bij ontwikkeling te stimuleren in plaats van ontwikkelingshulp. 

We willen al onze sponsoren en donateurs hartelijk bedanken voor alle steun. 

Namaste, Team Stichting Creative Nepal

Jaarverslag 2018

Informatie over Stichting Creative Nepal

De stichting heeft als doel de bevolking van Nepal, met in het bijzonder gehandicapten en vrouwen, vooruit te helpen door hulp bij ontwikkeling om zelfstandigheid te stimuleren. Het bestuur begon in januari met, Joost van Riel (voorzitter), Krien Soeting (Penningmeester) en Connor Schatz (secretaris). Douwe Soeting, initiatiefnemer van de stichting, is onze contactpersoon in Nepal, in de maanden dat hij in Nederland is, doet hij aan fondsenwerving. In December 2018 gaf Connor aan dat ze haar rol niet meer kon combineren met privé. De rol van Connor is tijdelijk door Joost ingevuld om na korte tijd weer door te geven aan de nieuwe Secretaris Annemijn Mors.

Fondsenwerving 2018

Sponsoring vanuit samenwerking verbanden met:

  • Stichting ProActief Nepal (Arnhem, Nederland)
  • Stichting Veldwerk (Nederland, Nepal)
  • Help Silent Voices (Nederland, Nepal)
  • Donaties vanuit familie en vrienden
  • Donaties door werving vanuit promoten door Douwe
  • Reclame vanuit bol.com (affiliate)

Stichting Creative Nepal werkt samen met

Khagendra New Life Home (Kathmandu, Nepal)
Local Women’s Handicrafts (Kathmandu, Nepal)
Stichting ProActief Nepal (Arnhem, Nederland)
Stichting Veldwerk (Nederland, Nepal)

Behaalde doelen 2018

Binnenplaats, Khagendra

De binnenplaats bij Khagendra is voor de bewoners een belangrijke plek waar ze buiten kunnen zijn. De plaats biedt de nodige beschutting tegen wind en onrust van buitenaf en zorgt ervoor dat de bewoners veilig naar buiten kunnen. De situatie zoals die was maakte het rijden naar buiten met een rolstoel niet gemakkelijk. De betonnen vloer en uitrit naar buiten was op meerdere plaatsen gebroken, waardoor er gaten waren ontstaan. Om ervoor te zorgen dat er weer normaal en zonder veel moeite gebruik kan worden gemaakt van de binnenplaats, heeft Stichting Creative Nepal voor een nieuwe uitrit en toegang gezorgt.


Sponsoring Bewoners Khagendra

In geheel 2018 hebben we voor 5 bewoners hun verblijfs kosten voor Khagendra kunnen betalen. Hierdoor is het voor niet alleen de bewoners zelf maar ook voor hun familie een stuk makkelijker te behappen. De kosten voor verblijf zijn niet hoog, met ±€50,- per maand hebben ze onderdak, drie maal daags eten en medishe zorg. Toch is het voor een aantal niet haalbaar deze kosten zelf te dragen. Door deze steun kunnen zij zich focussen op hertel of hebben ze de zekerheid die ze anders niet zouden hebben.

We danken onze sponsors en met name Stichting ProActief Nepal die dit mogelijk heeft gemaakt.

Sanitaire pakketten, Purano Guheshwori, Kathmandu

In Februari gingen we op pad naar een middel grote gemeenteschool in een van de buitenwijken van Kathmandu, om daar voorlichting te geven aan 153 studentes over de maandelijkse periode en de daarbij behorende hygiëne en zorg.  We hebben kunnen laten zien dat de menstruatie een natuurlijk gegeven is waar iedereen zich bewust van zou moeten zijn. Vrouwen, maar net zo belangrijk ook mannen. Een succesvolle dag met veel enthausiaste gezichten.

Beauty dag ‘Girls Only’ Khagendra

Op zaterdag 24 februari was het eindelijk zover: de Khagendra Beauty Saloon werd geopend! Bepakt en bezakt gingen we met de bus naar Khagendra, we waren stiekem zelfs een klein beetje zenuwachtig in de hoop dat het allemaal goed zou verlopen en de meiden enthousiast zouden reageren. We hadden make up, cremes, haarelastiekjes en klipjes, nagellak, armbandjes, cake, chocola en koekjes gekocht. Kleurrijke posters geknutseld om de boel op te vrolijken en ballonnen om op te hangen! De dag was een bijzonder groot succes. Dit smaakt naar meer voor de vrouwen en ook de mannen willen graag eens in de makeup. Volgende keer.

Photoshoot Khagendra

Na het succes van de beauty dag, voor girls only, werd het hoognodig tijd om ook voor de heren van Khagendra een gezellige dag te organiseren. Zo kwamen we op het idee voor een photoshoot. Voor de vrouwen én de mannen. En dan niet eentje waar je zo mooi mogelijk op staat, maar zo grappig en gek mogelijk (en dat is voor veel lolbroeken daar niet een moeilijke klus). En zo vertrokken we weer naar deze gezellige plek, met make up, slingers, ballonnen, nepsneeuw en veel meer. Vooral ook heeeel veel zin en enthousiasme! Het was een mooie zonnige dag dus, perfect licht voor de foto’s!


Sanitaire pakketten, Sarana Mabey, Kathmandu

In Maart 2018 hebben we het project in Sarana Mabey kunnen starten en afronden. Zo hebben we daar aan 175 jonge studentes een sanitair pakket uitgedeeld en aan deze studentes inclusief enkele jongens en leraren voorlichting gegeven over menstruatie en hygiëne. Het was mooi om te zien hoe we werden ontvangen en hoe de informatie door alle studenten werd opgenomen en ze met veel aandacht en interesse aan het luisteren waren. Projecten als deze zijn belangrijk om meer bewustzijn te creëren voor vrouwen zowel als voor mannen.

Zonne-Energie bij Khagendra

Wat zouden wij doen zonder stroom?
Kun je je voorstellen hoe het zou zijn als we onze mobiel niet meer kunnen laden, onze televisie niet meer kunnen aanzetten? En wat als we geen licht meer zouden hebben in huis?
In Nepal komt het nog met regelmaat voor dat de stroom uitvalt. Ook worden er gedeeltes van bijvoorbeeld Kathmandu uitgezet omdat er niet voldoende capaciteit is om een grote stad als deze volledig te voorzien van stroom. Voor vele hier is dat de normaalste zaak van de wereld en leven ze in het moment. Stroom of geen stroom. Bij Khagendra hebben ze voor de luchtmatrassen stroom nodig, dat om doorligwoonden te voorkomen. Met deze nieuwe set is dat weer een behoorlijke zorg minder.

Uitdelen van kleding aan arme families

Op de ochtend van vrijdag 9 maart hebben we samen met Saheen van Local Women’s Handicrafts kleding uitgedeeld in de buurt van de Swayambunath, alom bekend als de Monkey Temple. Maxime en Douwe stonden vroeg op om Saheen te helpen met het verzamelen van alle gedoneerde kleding van haar huis in Thamel, om deze vervolgens uit te delen aan arme families. Voor veel mensen in Nepal is het niet haalbaar om goede kleding te kunnen aanschaffen. Op deze manier kunnen we ze helpen in deze basibehoefte.

Training centrum Vrouwen, Kathmandu

Naast de projecten die we uitvoren op het gebied van informatie over menstruatie en hygiëne maken we ook een deel uit van een lokaal initiatief. Local Women’s Handicrafts. We ondersteunen in de dagelijkse gang van zaken en delen onze kennis op het gebied van verkoop, administratie en allerlei andere zaken die komen kijken bij het houden van een winkel en werkplaats. Het training centrum en werkplaats biedt werk en educatie aan ±35 vrouwen. Hiermee hebben ze een kans om hun bestaan en dat van de familie op een hoger niveau te brengen.

Sanitaire voorzieningen, Khagendra

De sanitaire voorzieningen bij Khagendra zijn toe aan een grondige aanpassing en upgrade. De situatie nu zorgt ervoor dat niet alle toiletten gebruikt kunnen worden, waardoor verschillende bewoners onnodig veel moeite moeten doen om te douchen of simpelweg naar het toilet kunnen gaan. Hoog tijd om daar de nodige aanpassingen en vernieuwing in aan te brengen zodat het weer voor alle bewoners toegankelijk is. In 2018 hebben we Fase 1 afronden. Voor 2019 hebben we fase 2 en 3 op de planning staan.

Steun Stichting Creative Nepal

Ook voor 2019 hebben we mooie projecten in de planning. Zo gaan we weer een aantal locaties aan doen om Sanitaire pakketten uit te delen en gaan we bij Khagendra verder met de renovatie van het sanitair. De sponsoring van bewoners blijven we doen en hopelijk kunnen we die verder uitbreiden. Gaande weg van 2019 komen er zeker nog andere projecten op ons pad waar we graag een bijdrage in willen leveren.

Je kunt ons steunen via deze pagina: Steun Creative Nepal

Namaste, Team Stichting Creative Nepal

Gebruik de onderstaande links en steun gratis

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Pin It on Pinterest

Share This