Vrouwen van Nepal

‘van ontwikkelingshulp naar hulp bij ontwikkeling’

Menstruatie en Hygiëne in Nepal

Zoals het in meerdere aziatische landen voorkomt, heerst het taboo omtrent menstruatie ook in Nepal. Het oude gebruik Chhaupadi komt nog steeds veel voor. Over menstruatie wordt niet gesproken en de meisjes krijgen geen voorlichting over wat er gebeurd en hoe je omgaat met de hygiëne. Vaak worden ze twee extra onderbroeken gegeven of een oude sari en daar moeten ze het mee doen. Met alle gevolgen van dien. Het komt dan ook met regelmaat voor dat meisjes en jonge vrouwen verschrikkelijk letsel oplopen, of zelfs komen te overlijden door infecties.

Chhaupadi

Chhaupadi is een vanuit hindoeïstische geloofsovertuiging gebruik in Nepal waarbij vrouwen zich tijdens hun menstruatie moeten afzonderen in hutten en schuren. Door de gemeenschap worden ze als onrein aanschouwd. Hoewel het gebruik door de Nepalese rechtbank in 2005 is verboden komt de traditie in het westen van Nepal nog bij ongeveer 95% van de bevolking voor.

Gezegd wordt dat de Hindoe-goden de gemeenschap met onheil zoals ziekten, slechte oogst, overlijden van vee en andere rampen zal treffen als de vrouwen tijdens hun menstruatie in hun eigen woning verblijven. Zouden de vrouwen deze gebruiken nastreven dan zonderen ze zich tijdens hun menstruatie af in vaak vochtige hutten en kleine tochtige vertrekken. Tijdens chhaupadi, de menstruatie periode, mogen zij geen mannen aanraken, geen zuivelproducten eten of drinken, hun eigen huis niet betreden of zelf hun eigen eten klaarmaken. Wat overblijft is gedroogd voedsel zoals zout, rijst en water. Het komt dan ook regelmatig voor dat deze vrouwen slachtoffer worden van ondervoeding en ziekten door infecties, komen te overlijden door slangenbeten of worden aangevallen door grotere dieren als tijgers en andere roofdieren.

Informatie Menstruatie en Hygiëne

Bij niet alleen de meisjes maar ook jongens en de ouders kunnen we een verschil maken in bewustzijn. We kunnen laten zien dat de menstruatie een natuurlijk gegeven is waar iedereen zich bewust van zou moeten zijn. Vrouwen, maar net zo belangrijk, ook mannen. Dit gaat met de nodige tegendruk vanuit de gemeente, voornamelijk bij mannen.

Tijdens de informatie dagen geven we een training aan meisjes en vrouwen over menstruatie en hygiëne waarbij we ook zoveel mogelijk mannen proberen te betrekken. Zo kunnen zij zien wat het inhoud en wat voor een invloed het heeft op het vrouwelijk gestel en leven. Meer bewustzijn en begrip voor alle partijen.

Sanitair Pakket

  • Twee ecovriendelijke sanitaire pads, hoge kwaliteit waterdicht katoen
  • Twee keer 100% katoen ondergoed
  • Vijf keer een inleg, gemaakt van sterk vocht opnemend hoge kwaliteit katoen
  • Eén keer een opbergzakje van herbruikte zijde
  • Eén keer een stuk zeep
  • Eén keer een nagelknipper

Vrouwen Training Centrum

Elke vrouw die deelneemt aan het vrouwen training centrum, ondergaat een trainingsprogramma van zes, twaalf of achttien maanden. Vrouwen hebben een keuze welke vaardigheden ze willen nastreven. Deze vaardigheden zijn, maar niet beperkt tot: ontwerp, naaiwerk, weven, borduurwerk, breien, juwelen en patroonwerk.

Tijdens de opleiding ontvangt elke vrouw een basis inkomen. Als de training voltooid is, hebben ze de keuze om verder te werken in de werkplaats waarmee ze een eerlijk loon en arbeidsvoorziening ontvangen. De vrouwen hebben ook de mogelijkheid om een eigen bedrijfsplan uit te voeren en haar eigen sociale onderneming te starten met behulp van een microkrediet.

Gebruik de onderstaande links en steun gratis

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Pin It on Pinterest

Share This